Najčešća pitanja

Kako početi?

Vrlo jednostavno, dolaskom na neki od naših treninga. Svi oni koji žele da se oprobaju u ovome, mogu prvo pogledati neke od naših treninga, raspitati se o svemu što ih zanima, ili pak ukoliko su unapred rešeni da žele da treniraju američki fudbal, jednostavno dođu spremni na trening.

Kada su treninzi?

Treninzi su utorkom, četvrtkom i subotom od 18 časova na terenu OŠ “Jovan Popović”. Treninzi u teretani su ponedeljkom, sredom i petkom u 20h u teretani KDT “Kamen” (klub dizača tegova) u Lameli 44.

Ko su treneri?

Treneri ekipe su stariji igrači koji imaju bogato iskustvo u ovom sportu. Trenutno, glavni trener ekipe je Dejan Vujanić, dugogodišnji QB i predsednik “Indiansa”. Defanzivni koordinator i trener lajnbekera je Ivan Krković. Trener raninbekova je Ivan Prskalo. Trener kvoterbekova i hvatača je Blair Black. Trener ofanzivne i defanzivne linije je Vladimir Ikraš. Trener specijalnih timova i defanzivnih bekova je Goran Zec.

Ko sve može da trenira američki fudbal?

Ove godine, u juniorsku kategoriju spadaju svi momci rođeni 1995, 1996, 1997 i 1998. godine. Naravno, “vrata su širom otvorena” i za one starije i za one malo mlađe koji su tek sada rešili da treniraju.

Da li je neophodno neko predznanje o ovom sportu?

Svakako je poželjno da momci koji se priključuju ekipi imaju neko znanje o ovoj igri. Ukoliko i nemaju, ništa strašno, sve što im bude trebalo, naučiće ih naši treneri.

Da li su poželjne određene fizičke predispozicije?

Ne. Svoje mesto u jednoj ekipi američkog fudbala mogu naći i visoki i niski, i sitniji i krupniji, i brzi i spori… Čak su za neke pozicije i poželjni oni krupniji ili npr. oni rastom niži. Nema pravila. Jedino zajedničko za sve igrače američkog fudbala mora biti odlična fizička i mentalna snaga jer je ovo “pravi muški” sport, sport najspremnijih i najboljih.

Šta je sa opremom?

Osnovnu opremu za treniranje američkog fudbala obezbeđuje klub. U to spadaju kaciga i ped, zatim štitnici za kolena, butine i kukove, kao i posebni dresovi i pantalonice. Kopačke, gume za zube, rukavice, kao i neku drugu opremu, igrači obezbeđuju sami. Kopačke kao i zaštitna guma za zube spadaju u obaveznu opremu.

Roditelji misle da je ovo previše grub sport i brane mi da treniram?

Ovo je sport kao i svaki drugi i do povreda naravno može doći. Predrasude su da se u ovom sportu gubi glava, lome ruke i noge. Šta reći onda za ragbi ili borilačke sportove?! Da li ste znali da američki fudbal nije ništa grublji od recimo rukometa, tj. da su u istoj kategoriji sportova po grubosti? Povrede su sastavni deo svakog sporta, bio on kontaktni ili beskontaktni, ekipni ili pojedinačni. Dobro odrađene fizičke pripreme igrača smanjuju rizik od povreda u svakom sportu, pa tako i u ovom.

Kada je juniorsko takmičenje?

Juniorska liga Srbije 2014 predviđena je da počne sredinom septembra, kao i sve prethodne JLS.

Kolika je članarina?

Treninzi su BESPLATNI. Članarina ili bilo kakva nadoknada klubu NE POSTOJI. Sve je besplatno i sve je na dobovoljnoj bazi.

Kako se mogu priključiti ekipi i početi da treniram?

Sve dodatne informacije mogu se dobiti slanjem poruke na kontakt strani našeg sajta (e-mail) ili na zvaničnoj Fejsbuk stranici našeg kluba. Takođe, svako ko je zainteresovan može doći na neki od naših treninga, upoznati se sa ekipom, trenerima, pogledati trening i eventualno početi da trenira i stiče početna znanja o ovom sve popularnijem sportu kod nas.