Najčešća pitanja :: Fleg fudbal

Šta je fleg fudbal?

Fleg fudbal (flag football) je beskontaktna verzija američkog fudbala. Ekipu na terenu čine 5 igrača koji oko struka nose po dve zastavice (eng. flag). Skidanjem tih zastavica, simulira se obaranje igrača, i zaustavlja se igra i dalje napredovanje ekipe. Igrači ne nose kacige, pedove i ostalu zaštitnu opremu jer kao što je već rečeno, između igrača nema kontakta.

Ko sve može da igra fleg fudbal?

U sistemu takmičenja propisanom od SAAF-a (Srpska asocijacija američkog fudbala) fleg fudbal je namenjen igračima uzrasta od 10 do 16 godina. Za ovu uzrasnu kategoriju organizuje se i zvanično takmičenje za prvaka države pod okriljem zvaničnog saveza, tj. SAAF-a. Zanimljivo je i to da jednu ekipu mogu sačinjavati devojčice i dečaci zajedno, tj. nema polnih ograničenja kao što je to slučaj u onom “velikom” američkom fudbalu.

Da li je potrebna posebna oprema za fleg fudbal?

Ne. S obzirom na to da se fleg fudbal uglavnom igra na otvorenim travnatim terenima, poželjno je da igrači nose kopačke. Kaiševe sa flegovima, tj. zastavicama bez kojih igranje nije moguće, svaki igrač dobija od kluba. Šorc,  majica i pozitivna energija je sve što je potrebno.

Voleo bih da probam fleg fudbal, ali nisam siguran da li je ovo za mene?

Fleg fudbal je idealan za novajlije koji žele da se oprobaju u ovom sportu. U fleg fudbalu se dobija osnovno iskustvo i uče osnovne tehnike za prelazak na viši nivo, tj. na američki fudbal sa opremom. Ovo je odlična igra i vrlo često dobar trening i za one koji igraju “veliki” američki fudbal. 

Roditelji misle da je ovo previše grub sport i brane mi da treniram?

Ovo je beskontaktna verzija američkog fudbala. Nema guranja, udaranja, obaranja igrača. Sve to zamenjuje skidanje zastavice. S druge strane, povrede  su sastavni deo bavljenja sportom, a ovo je sport kao i svaki drugi i do povrada može doći. Ali ni onaj “pravi” američki fudbal, fudbal sa opremom nije ništa grublji od recimo rukometa, a kamoli ovaj fleg fudbal. Povrede se i teniseri i fudbaleri i košarkaši i mnogi drugi sportisti. Zabeleženo je da se samo šahisti nikada nisu povredili igrajući šah, pa ako roditelji žele da im se dete bavi sportom, a da mu pri tome ne zafali ni dlaka sa glave, šah je idealan.

Dakle, postoji i zvanično takmičenje u ovom sportu?

Tako je. Kao što je gore već rečeno, postoji zvanično takmičenje za prvaka države. Ono se organizuje svake godine u periodu od marta pa do kraja juna, paralelno sa takmičenjem u “pravom” američkom fudbalu. Takmičenja se organizuju po turnirskom principu, gde se u jednom danu odigra nekoliko utakmica. Pobednici turnira plasiraju se na naredne, sve do onog poslednjeg, finalnog turnira za prvaka države. Naš klub se već dugi niz godina takmiči u ovoj kategoriji i beleži zapažene rezultate; 2010. godine naša ekipa se okitila zlatnom medaljom, naredne bronzom, a ove sezone naši dečaci su osvojili srebro i vicešampionsku titulu.

Kada su treninzi?

Fleg ekipa se obično okuplja početkom godine kada počinju pripreme za predstojeće prvenstvo. Treninzi su u tom periodu, periodu zime organizovani u zatvorenim prostorijama, tj. sportskim salama. Sa početkom proleća i toplijim vremenom,  trenira se na otvorenom, na terenu kod OŠ “Jovan Popović” u Inđiji. Međutim i u periodu leta i jeseni kada nema konkretnih aktivnosti u fleg fudbalu, klub organizuje treninge za druge uzrasne kategorije (juniori i seniori), pa svako ko želi da se priključi ekipi može da dođe i na ove treninge i da radi na kondiciji, tehnikama kretanja, radu sa loptom i svim drugim aktivnostima koji ne uključuju kontakt među igračima.

Ko su treneri?

Treneri ekipe su stariji igrači koji imaju bogato iskustvo u fleg fudbalu i koji su čak i ponikli, razvili se i dospeli u seniorski tim upravo kroz fleg fudbal. Trenutno, glavni trener ekipe je Goran Zec, a pomoćni trener Milan Jeftić. Obojica su dugi niz godina igrali fleg fudbal, a sada su članovi seniorske i juniorske ekipe “Indiansa”, kao i standardni članovi juniorske reprezentacije Srbije.

Kolika je članarina?

Treninzi su BESPLATNI. Članarina ili bilo kakva nadoknada klubu NE POSTOJI. Sve je besplatno i sve je na dobovoljnoj bazi.

Kako se mogu priključiti ekipi i početi da treniram?

Sve dodatne informacije mogu se dobiti slanjem poruke na kontakt strani našeg sajta (e-mail) ili na zvaničnoj Fejsbuk stranici našeg kluba. Takođe, svako ko je zainteresovan može doći na neki od naših treninga, upoznati se sa ekipom, trenerima, pogledati trening i eventualno početi da trenira i stiče početna znanja o ovom sve popularnijem sportu kod nas.